click this cute!

Friday, 23 September 2016

Resepi potato soup senang je!

Assalamualaikum..hai!

Pertama, aku nak mintak maaf sebab blog aku agak tunggang langgang akhir-akhir nie.. aisshh..bukan kena rompak, bukannn..
Sebenarnya aku cuba untuk kurangkan gambar sendiri dalam blog nie, so, padam-padam tak sempat la nak baiki, dan banyak post aku dah hide sebab tak larat padam..kesian jari jari jemari i..mungkin waktu tido pun jari jemari i masih lagi menari-nari tekan keyboard persis zombi...haha..

people have to change isnt it? kalau aku istiqamah, Alhamdulillah..tapi kalau aku gagal, jangan menghina, harap semua doa-doakan yang baik-baik saja.. =)

By the way aku nak terima kasih banyak giler kat pengunjung blog aku nie walaupun dalam keadaan macam nie, korang still lagi visit baca benda-benda mengarut kat sini..='D
Masih ada yang komen, thank you! Aku akan cuba bukak balik mana-mana post yang aku hide yang aku rasa boleh beri manfaat kat orang, insyaAllah.. 

So, now! Lets cook! ^_^

Aku tengok youtube nak buat potato soup nie, pastu aku modified.. kalau korang suka, korang boleh try okay..sedap!

Bahan-bahan untuk 2 orang makan

(kalau tak cukup dua orang tu, jangan marah aku hoi! mana aku tahu kau makan banyak mana, kau ingat kita kembar siam malam?)

1. 1 biji ubi kentang
2. 1 biji ubi keledek
3. 1 biji bawang merah
4. 2 ulas bawang putih
5. 1/2 inci halia ( Nie tak kisah la, nak letak lebih pun boleh, jangan letak 5 meter sudah)
6. 1/2 sudu kecil blackpaper
7. Sedikit lada sulah
8. Sekeping cheese
9. Garam secukup rasa
10. Butter
11. Secubit kiub pati ayam (Nie boleh ganti dengan ayam segar, daging atau apa-apa la yang korang suka)
12. Nak sedap boleh tambah daun sup
13. Air
*ubi saiz sederhana, besar penumbuk aku nie haa..agak-agak besar mana?haha..serius nie.

Cara-caranya adalah...jengjengjeng!!

1. Panaskan periuk

2. Masukkan butter, boleh tambah minyak sikit

3. Bila dah panas, masukkan bawang merah, bawang putih dan halia (bahan nie potong je sebab nanti nak blend jugak). Goreng sampai kuning, naik bau..

4. Masukkan ubi tu semua, goreng jap, pastu masukkan air (alamak! kuantiti air tak ukur la pulak tapi agak-agak tenggelam semua ubi tu okay! )

5. Masukkan garam sikit jangan banyak-banyak dulu (agak-agak dalam satu sudu kecik tak penuh)..pastu masukkan lada sulah, blackpaper dan kiub pati ayam.

6. Kacau dan tudung periuk tu. Jangan nak pakaikan shawl pulak kat periuk tu ye..lempang kang! haha

7. Tunggu beberapa minit sampai ubi tu dah lembut, boleh lenyek.

8. Pastu blend. (Kalau guna blender tangan tu, blend je terus. Tapi kalau guna blender biasa, tutup api, masukkan sup dalam periuk tadi ke dalam blender dan blend la sampai sebati dan hancur)

9. Masukkan balik sup tadi dalam periuk, buka api perlahan, masukkan cheese dan daun sup.

10. Kacau. Bila cheese dah cair, waktu nie baru rasa, perlu tambah garam ke apa, sebab cheese tu memang dah masin. Dan waktu nie boleh tambah air kalau nak sup sedikit cair. Depend on you!!

11. Tutup api, sedia dimakan!


 Nyum3!
Memang saje je letak daun sup last, taknak sebab nak jugak ada benda dalam sup macam ikan berenang..kahkah..

*Kalau korang nak lenyek je dan tak blend, sup tak sebati dan tak rasa sesedap kita blend tau!
*Butter dan marjerin adalah dua benda yang berbeza walaupun nampak macam sama, kalau tukar, rasanya tak sama.
*Butter+minyak sebab butter nak bagi rasa, minyak nak bagi cepat panas (Tapi tak kisah pun kalau nak guna butter je)


Selamat mencuba!! 
Thank you and good day everyone! =D




No comments:

Post a Comment