click this cute!

Saturday 25 January 2014

Resepi kek coklat mudah lagi sedap..!


Assalamualaikum.. ^^

wahai readers sekalian!!
Sory la kalau tajuk entry kita kebanyakan lain daripada isi,atau jauh sikit,terpesong sikit,atau banyak..hihi...sebab sebenarnya kite tak tahu nak letak tajuk apa,sebab banyak benda kita nak tulis dalam setiap entry so,terima je la..kehkeh...tajuk pun mengarut-ngarut je..Tapi kalau tetiba tajuknya sama dengan isi,so,WAHHHHHHH la kan..haha

Semalam kite buat kek coklat dengan kakak dan adik Wiwi kite..heee..

Ops,bukan kakak yang dah kahwin tu tapi kakak nombor dua.
Kite cakap kat orang kite untung sebab
kite ada seorang ayah,seorang mak,2orang kakak,seorang abang,2orang adik perempuan,2orang adik lelaki.

Ce teka kite anak nombor berapa?? (O..O)
Whassap pun dengan adik,wechat pun dengan adik..chatting pun dengan adik..
~MyBrotherMyBoyFriend..MySisterMyGirlFriend~
They are everything..=)

Best la ada keluarga besar. ^^
Kite harap nanti kite ada keluarga besar macam nie jugak!! kihkihkih.

Kakak kite no 2 nie pandai la bak-bak masak nie,dia suka cuba resepi-resepi baru,kalau bak kuih raya ke,dia punya kerja la yang buat..

Ok,kite nak share resepi kek coklat nie la,kite ingat susah,rupanya senang jeeee..ish3!
Adik kite namakan kek coklat nie, dengan nama KEK KAKLA INI DAN ADIK sebab dia cakap kitorang buat sama-sama.. =)

Ok,kat sini ada 2 resepi,resepi kek dan toppingnya..so,tengok sampai habis sebelum cuba..ill share with u as detail as i can becoz i understand that theres some people like me who dont know anything about doing this. Dan tak kenal pun apa benda bahannya..haha..now i know.. ^_^

First pergi kedai beli barang nie,


A)Resepi Kek (8 bahan)

1. Minyak 1 cawan (minyak masak apa-apa la ok,jangan sedut minyak motor orang tau)
2. Gula 2 cawan(kalau tak suka manis,kurangkan jadi 1 setengah cawan ye)
(gula aising atau gula halus,yang nie kalau cari kat kedai dah tertulis kat plastik dia tu ok..)
3. Telur ayam 2biji
4. susu cair setengah tin
5. 1 cawan serbuk koko
6. 1 sudu kecik(orang utara panggil camca kecik) baking powder
(dia biasa dalam tin kecik je..banyak la jenama,takpe ada nama..)
7. setengah sudu kecik soda bikabonat
(biasanya dalam botol kecik je macam gambar bawah,tak kira la jenama apa)

8.Tepung gandum 2 cawan

Cawan yang aku guna macam nie lebih kurang, 250ml kalau tak silap (gambar google je,lupa ambik gambar cawan) guna je la cawan camnie atau lebih kurang asalkan 250ml..ok?



Lepas dah sediakan segala bahan, jom kita start!!!

1.Mula-mula,sediakan mangkuk besar 1 dan penapis,
ayak tepung gandum,serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat sampai sebati dan halus.

2.Ambik mangkuk besar yang lain,mangkuk 2 masukkan minyak,telur,gula aising atau halus,dan susu cair..kalau boleh masukkan satu-satu sambil blend guna..
apa nama dia? tak tahu..hee...


macam aku guna nie,senang sebati dan halus,cantik particle kek nanti..tapi tak kisah la,
kalau takde,guna la manual pun,sampai berotot tangan...asal sebati ye..hihi

3.Lepas dah sebati,masukkan bahan yang telah diayak dalam mangkuk 1 ke dalam mangkuk 2 yang kite dah blend tadi sedikit demi sedikit sambil kacau guna mesin tu sampai sebati semuanya
(jangan letak banyak-banyak terus nanti susah nak sebati ok?? hee...)

4.Dah sebati semua,boleh la tuangkan dalam bekas nak bakar tu..

5.Panaskan oven dulu tau.

6.Lepas dah panas,bakar kek tu dalam oven. Dalam google bakar kek suhu 170 darjah selama 40 minit.Tapi kitorang buat 180 darjah selama 30 minit sebab kakak kite dah biasa buat kek camtu. Pastu kitorang tengok la kek tu dah masak belum,kalau tak masak lagi,tunggu kejap..haha..
Ikut la u oollls nak try yang mana.

Cara nak tau kek dah masak belum,cucuk lidi ke garfu ke,kalau melekat lagi kat lidi tu maksudnya tak masak lagi laaa..

Jangan terlebih masak pulak,nanti kek jadi kering..takmo takmo... =(

tengtengteng...dah siap keknya..sori gambar tak cantik sebab pencahayaan buat kek tu nampak macam ada air conteng-conteng kat atas pulak..

B)Resepi Topping(dia punya cream yang tuang kat atas kek yang cair-cair menyelerakan tuuu)
1.serbuk koko setengah cawan
2.susu cair
3.susu pekat manis

~Topping buat lepas dah siap bakar kek,kedua-dua susu tu masukkan sedikit demi sedikit, agak-agak je banyak mana sampai sebati serbuk koko,kalau nak manis,letak la susu pekat manis tu lebih sikit..kalau nak cair sikit,lebihkan susu cair..Your choice.

Dah siap topping,tuangkan atas kek yang dah masak tadi...yummy!! Jangan makan terus,letak dalam peti ais dulu..bagi sejuk-sejuk,baru potong... ^^



Selamat mencuba!! 

Aku pun baru belajar nie,first time..kehkeh.!!

Thank you for selongkar my blog and good day! 


No comments:

Post a Comment